Archiv článků

Mandarinky

10.12.2008 17:38
Mandarinky - to je vlastně celá skupina citrusových druhů.   Satsuma nebo také unšiu (Citrus unshiu) pochází z Japonska, pěstuje se i v Gruzii, je raná, přichází na trh nejdříve. Má středně velké ploché plody bez semen, s hladkým oplodím, často s pupkem.   Mandarinka středozemní - (C....

Maliny

10.12.2008 17:37
Kulturní odrůdy maliníku (botanický název je ostružiník maliník (Rubus idaeus) mají plody od žlutooranžových přes červené, fialové až temněfialové, jsou odrůdy jednou až dvakrát v roce plodící. Maliny mají kolem 8% cukrů (glukóza a fruktóza), do 2% kyselin - hlavně jablečné, také saliczlové,...

Lískové oříšky

10.12.2008 17:36
Líska obecná (Corylus avellana) známý náš původní keř plodí oříšky v lupenitém obalu. U nás se vyskytují plané lísky a pěstují šlechtěné velkoplodé odrůdy. Většina oříšků pro trh je však dovážena.   Oříšky obsahují 36% tuků, 10 - 12% bílkovin, 7 - 8% sacharidů. Jsou značně energeticky...

Kvajáva - psidium

10.12.2008 17:34
Tohle zajímavé ovoce pochází z Brazílie, ostatní příbuzné druhy ze Střední a Jižní Ameriky, také z Antil. Dnes se pěstuje na Havaji, Floridě a v Kalifornii, ve Středomoří a severní Africe i jinde.   Kvajáva (Psidium quajava) je biologicky nesmírně cenné ovoce. Je to vyšší keř až strom...

Kiwi

10.12.2008 17:33
  Vyšlechtěné velkoplodé odrůdy kiwi vznikly na Novém Zélandě, odtud jejich obchodní název. Ale vlastní původ mají ve východní Asii, v Číně. Odtud botanický název Actinidia chinensis, aktinidie čínská. Jsou to plody dřevité liány, bobule vejčitého nebo i téměř kulovitého tvaru, které dosahují...

Kdoule

10.12.2008 17:32
  Kdysi po nich vonívalo prádlo z babiččiny truhly. Do jisté míry odpuzovaly také hmyz.   Kdoule je dávno známá, už od starověku. Pochází z oblasti Kavkazu, Íránu. Její vědecký název Cydonia oblonga (kdouloň podlouhlá) pochází od starověkého města Kydonu na Krétě. Byla symbolem lásky a...

Kaštan jedlý

10.12.2008 17:31
  Kaštanovník setý (Castanea sativa) je botanický název rozložitého, vysokého stromu nesoucího jedlé kaštany, také nazývané marony. Pochází z oblasti kolem Středozemního a Černého moře. Roste i v teplých lokalitách jižní Moravy. Plody - kaštany jsou vlastně nažky s kožovitým obalem, uložené...

Karambola

10.12.2008 17:29
  Zvláštní protáhlá, v nezralosti zelená, pak voskově žlutá bobule s 5 výraznými žebry se občas u nás objevuje ve vybraných obchodech. Pochází z nižšího tropického stromu karamboly obecné (Averrhoa carambola), pěstovaného hlavně v Malajsii, jihovýchodní Asii, ale i na Antilách a na Floridě....

Jeřáb sladkoplodý

10.12.2008 17:28
  Jeřáb obecný (Sorbus aucuparia) můžeme nalézt po celé Evropě. Sladkoplodý jeřáb má plody červenavě oranžové (malvičky) větší - až 1,5 cm a ty obsahují méně tříslovin a kyselin než běžný jeřáb. Jeřabiny jsou léčivé. V čerstvých plodech může být až 550 mg vitamínu C ve 100 g (až 15x více...

Jahody

10.12.2008 17:26
Počátek pěstování jahodníku spadá do 14. Století v jižní Francii. Jahody však byly sbírány už v neolitu. Velkoplodé jahody se vlastně objevily až v 18. Století, když byly dovezeny 2 druhy amerických jahodníků a začalo křížení. Jahody jsou zdravé a chutné ovoce. Obsahují asi 87% vody, do 7,5%...

Grapefruit

10.12.2008 17:25
Patří do široké rodiny citrusů, ale na rozdíl od ostatních druhů pocházejících z oblasti Indie a Číny, grapefruit je původem z Antil. Nejvíce se pěstuje v USA, ale také v Izraeli, Jižní Americe, Středomoří.   Citrus paradisi - tak se nazývá grapefruit a je to až 10 m vysoký strom. Známe...

Granátové jablko

10.12.2008 17:23
Botanický název je Punica granatum, granátovník. Je to vyšší keř až malý strom rostoucí v subtropech. Pravděpodobně pochází z Iránu, kde dosud planě roste, dnes se pěstuje v podobných podmínkách po celém světě, také v jižní Evropě. Plodem je až 15 cm velká kulovitá bobule s vytrvalým kalichem, s...

Citróny a limety

10.12.2008 17:21
Citroníků je mnoho druhů, pro nás je nejdůležitější citroník limonový (Citrus limon) a limeta (Citrus limetta).   Citroník limonový, náš na trhu nejběžnější citrón, se nejvíc pěstuje v Itálii (80% světové produkce). Citroník limeta je velmi podobný citroníku limonovému s malými kulovitými...

Brusinky

10.12.2008 17:19
  Brusinky (Vaccinium vitis idaea)  keřík s vytrvalými listy je domácí ve střední a severní Evropě, Asii až k polárnímu kruhu.   Plody jsou známé červené bobulky se zvláštní vlastností. Obsahují totiž kyselinu benzoovou, kvůli níž je nemusíme sterilovat. Množství této kyseliny...

Broskve

10.12.2008 17:18
  Jejich vědecké jméno je Prunus persica nebo také Persica vulgaris - broskvoň obecná. Známe broskve pravé - to jsou ty ochmýřené a nektarinky - lysé broskve bez sametového povrchu. Pak je zvláštní skupina průmyslových broskví pro mechanizovanou sklizeň určené pro kompoty a šťávy s pevnou...

Borůvky

10.12.2008 17:11
  Borůvky, botanicky nazývané brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus), se stávají stále dražším a vzácnějším ovocem. Rostou v řídkých jehličnatých lesech, říká se jim také černé jahody. Kromě planě rostoucích borůvek se pěstují i kulturní, velkoplodé hroznovité sorty původem z USA. Jsou vyšší,...

Banány

10.12.2008 17:10
Je to dietní ovoce s velkou energetickou hodnotou asi 355 kJ/100 g dužniny. Málokdo ví, že existuje skupina zeleninových škrobnatých banánovníků, tzv. plantejny (Musa paradisiaca). Vařené nahrazují brambory.   Pro nás je rozhodující skupina ovocných banánovníků (Musa sapientium a M....

Aronia - černý jeřáb

10.12.2008 17:02
  Černý nebo černoplodý jeřáb, správně arónie (Aronia melanocarpa). Arónie je keř, dá se však pěstovat i jako strom, naroubovaná na příbuzný jeřáb ptačí. Pochází ze severní Ameriky a tam se pěstuje od počátku 18. Století.  Plody jsou podobné jedlým jeřábům, ale jsou temně fialové až...

Angrešt (srstky)

10.12.2008 17:01
Angrešt, srstka obecná (Grossularia uva crispa) .   Plody srstky jsou dužnaté bobule s holou slupkou i s měkkými chlupy, od bělavé přes žlutou, zelenou, načervenalou i temně červenou barvu. Slupka je poněkud obtížněji stravitelná. Angrešt má vyšší obsah kyselin (hlavně citrónové, něco...

Ananas

10.12.2008 16:56
  Ananas je mnohaletá tropická bylina s mečovitými listy (Ananas comosus), které tvoří přízemní růžici. Uprostřed ní se vytváří krátká květní osa s noha přitisklými květy. Po odkvětu srůstají jednotlivé plody ve složené dužnaté plodenství až 3 kg těžké. Dnes se pěstují v Číně, Mexiku, Havaji,...

Olivy

10.12.2008 16:24
I když jsou olivy mastné, výrazně pomáhají při hubnutí. Již několik málo oliv, dokáže zmírnit hlad. Účinky oliv na organismus Chrání před nádorovými onemocněními Pomáhá léčit rány Snižuje hladinu cholesterolu Má antioxidační účinky Omlazuje organismus Chrání...

Černá ředkev osahuje řadu životně důležitých látek

10.12.2008 15:51
Jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla jsou játra. Představují totiž důmyslnou chemickou továrnu, která zpracovává látky tělu škodlivé až jedovaté a naopak vyrábí ty, které k životu nutně potřebujeme. V dnešní době však naše tělo přijímá toxických látek celou řadu. Naše játra jsou díky tomu...

Sója pomáhá proti rakovině

10.12.2008 15:46
Obsahuje aminokyseliny, které se normálně objevují jen v mase a nenasycených tucích, minerály, vitamíny a mnoho dalších látek, prospěšných pro náš organismus.   Aktivuje metabolismus bílkovin Podporuje vylučování tekutin z těla Zlepšuje vstřebávání ...

Léčba rakoviny javorovým sirupem a zažívací sodou

10.12.2008 15:42
Lze rakovinu vyléčit práškem do pečiva a javorovým sirupem? Očividně ano. Tato informace probleskla novinovými titulky, ale stejně tak rychle byla potlačena. Léčba popularizovaná Jimem Kelmunem, důchodcem žijícím v Asheville v Severní Karolíně, znamená skutečný průlom. Říká: „Podal jsem tu směs...

Zázvor

10.12.2008 15:39
Zázvor , proslulý svými schopnostmi uklidnit žaludeční obtíže, pochází z Indie a Číny, ale i z Jamajky a jiných tropických oblastí. Zázvor je trvalka teplého podnebí je blízce příbuzná s kurkumou a kardamomem a její kořeny se používají v kuchyni i k lékařským účelům. Jako koření dodává pokrmům...

Kakao pomáhá předcházet cévním chorobám

10.12.2008 15:37
Šálek kakaa denně začnou brzy lékaři zřejmě doporučovat v rámci prevence srdečně-cévních chorob zvláště u diabetiků. Podle německých odborníků totiž speciální typ tohoto nápoje bohatý na flavanoly podporuje zdravou funkci cévního systému. Odborníci z univerzitní kliniky v Cáchách předepsali...

Kiwi a jeho účinky

10.12.2008 15:27
Jeho zelená dužina je velice bohatou na vitamín C a hořčík. Posiluje imunitní systém .Podporuje růst kostí .Výborná prevence proti infekcím .Stimuluje srdeční svalstvo .Výrazně podporuje tvorbu hormonů .Urychluje látkovou výměnu .Zlepšuje vidění.

Účinky zeleného čaje na zdraví

10.12.2008 15:19
Pití zeleného čaje pomáhá při snižování nadváhy Pití zeleného čaje může působit preventivně proti nezdravému slunečnímu záření Zelený čaj prodlužuje život po infarktu Zelený čaj posiluje kosti Zelený čaj snižuje negativní účinky cigaretového kouře Pití zeleného čaje může ...

Řepa pomáhá léčit

09.12.2008 21:58
Řepa a řepná šťáva má podle odborníků mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. Působí protinádorově, posiluje játra a krev.

Vliv čaje na kardiovaskulární nemoci

09.12.2008 21:43
Pití čaje snižuje množství škodlivého cholesterolu a tuků. U žen, které vypijí alespoň 5 šálků čaje denně, byl zpozorován pokles těchto nemocí o 23%.

Denní dávka medu

09.12.2008 20:42
Podle starých domácích receptů je vhodnou  prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně.Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.

Zápach z úst

09.12.2008 20:34
Po ránu kloktat 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s horkou vodou. Dech tak zůstává čerstvý po celý den.

Rakovina

09.12.2008 20:23
I pokročilá rakovina kostí,žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.

Cholesterol

09.12.2008 16:34
2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl horké vody,které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu dokázaly snížit hladinu  cholesterolu o 10% do 2 hodin.Podává – li se 3x denně je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu.

Brokolice

09.12.2008 16:33
Brokolice prokazatelně chrání před rakovinou plic. Jíst by ji tedy měli především kuřáci, a to i bývalí.
Všechny články