Kaštan jedlý

10.12.2008 17:31

 

Kaštanovník setý (Castanea sativa) je botanický název rozložitého, vysokého stromu nesoucího jedlé kaštany, také nazývané marony. Pochází z oblasti kolem Středozemního a Černého moře. Roste i v teplých lokalitách jižní Moravy. Plody - kaštany jsou vlastně nažky s kožovitým obalem, uložené zpravidla po 3 v ostnité, při zrání pukající číšce. Uvnitř nažky je žlutavé jádro. Plody se sklízejí v listopadu.

Kaštany obsahují mnoho sacharidů, hlavně ve formě škrobů - 35 - 50%, část je ve formě sacharózy, málo bílkovin a tuků. Mají mnoho vitamínů skupiny B (hlavně B5 a B6), málo vitamínu C, dále vitamín E, z minerálních látek především draslík, také dost fosforu, hořčíku, vápník, železo, málo sodíku. Plody obsahují také třísloviny. Pečou se na másle, připravuje se z nich pyré, náplně do moučníků. Pečou se a pojídají se se solí a pepřem aj.

 

Zpět