Borůvky

10.12.2008 17:11

 

Borůvky, botanicky nazývané brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus), se stávají stále dražším a vzácnějším ovocem. Rostou v řídkých jehličnatých lesech, říká se jim také černé jahody. Kromě planě rostoucích borůvek se pěstují i kulturní, velkoplodé hroznovité sorty původem z USA. Jsou vyšší, s většími plody a náročnější na vláhu. Pocházejí z jiného druhu Vaccinium corymbosum. Na rozdíl od planých borůvek, jejichž šťáva barví ústa, jsou velkoplodé borůvky nebarvící, mají zelenou dužninu.

Plody dozrávají o letních prázdninách. Obsahují 14% cukrů, třísloviny, ovocné kyseliny, pektiny, cenná rostlinná barviva, karoten, vitamíny skupiny B, asi polovinu vitamínu C jako citróny, mnoho minerálních látek - draslík, hořčík, fosfor, síru, železo, zinek aj. Borůvka je také léčivá, plody působí proti infekcím, zánětům hrtanu, ústní dutiny, proti průjmům. Jejich barvivo regeneruje oční purpur. Listy obsahují látky snižující hladinu cukru v krvi. Borůvky samozřejmě patří na koláče, lívance, do jogurtů, na kompoty, dobře se zmrazují, čerstvé jsou skvělé v ovocných pohárech.

 

Zpět