Archiv článků

Kostival lékařský

15.12.2008 16:36
Kostival lékařský - Symphytum officinale - Byl vždy ceněn pro své léčivé účinky. ,,Kosti zaceloval, prsa a plíce čistil a všeliká zranění zdárně hojil”, prohlašovali o něm už dávní léčitelé. Kostival kvete od května do července, kořen se sbírá zejména na jaře, před začátkem vegetace nebo na podzim....

Kopřiva dvoudomá

15.12.2008 16:34
Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica - Kvete od června do září a právě v této době se sbírají listy a nať k léčebným účelům. Lidová medicína si kopřivy vysoce cení pro její léčebné vlastnosti a obsahem vitamínů - provitamin A (beta - karoten) vitamin C, kyselinu křemičitou, třísloviny,...

Kmín kořenný

15.12.2008 16:33
Kmín kořenný - Kmín luční - Carum carvi - Předmětem sběru je semeno druhým rokem po výsevu.Vůni a jeho chuť dodává silice (s karvonem, terpenem a limonemem), oleje, flavonoidy, cukry a další složky. Silice je obsažená v plodech ale i v listech. Praktické využití: Užívá se pro povzbuzení...

Jitrocel kopinatý

15.12.2008 16:32
Jitrocel kopinatý - Plantago lanceolata - Staré Řecké i latinské herbáře ji doporučují k širokému použití. Obsahuje fytoncidy, slizové látky, minerální látky a další složky, které pomáhají při plicních nemocích, odstraňuje hlen, léčí choroby močového měchýře a žaludeční vředy, obklady hojí...

Jahodník obecný

15.12.2008 16:30
Jahodník obecný - Fragaria vesca - Jahody jsou nejen občerstvením ale i lékem. Lesní jahody regulují výměnu solí v organismu a mají vysoký obsah vitamínu C, tvrdí se že lze vyléčit dnu velkou konzumací jahod. Jahody jsou vhodné při onemocnění srdce, arterioskleróze, na vysoký krevní tlak, na...

Chmel otáčivý

15.12.2008 16:28
Chmel otáčivý - Humulus lupulus - Předmětem sběru jsou samičí šištice s charakteristickou vůní, které obsahují lupulín. Účinnou složkou jsou specifické hořčiny, silice, pryskyřice a další látky. Chmel se využívá při nervové vyčerpanosti, nespavosti, pohlavní podrážděnosti, při bušení srdce...

Hořčice bílá

15.12.2008 16:27
Hořčice bílá - Sinapis alba.- Všechny druhy hořčice v mírných dávkách způsobují prokrvení zažívacího traktu a tím lepší trávení a látkovou výměnu. Protože poněkud dráždí, není vhodná při některých nemocích žaludku. Samo hořčičné semeno se doporučuje při nechutenství, špatné funkci střev, líné...

Hloh obecný

15.12.2008 16:26
Hloh obecný - Crataegus laevigata Poir - Používají se listy, květy i plody na čaje a tinkturu. Květ a list sbíráme těsně před rozvitím v květnu a červnu. Účinnými složkami drogy je soubor krategových kyselin, glykosid a červené barvivo, dále cukry, třísloviny, vitamín B a organické kyseliny....

Heřmánek pravý

15.12.2008 16:25
Heřmánek pravý - Chamaemelum nobile - Květ se sbírá za suchého počasí krátce po rozvití květních úborů. Droga obsahuje silici, glykosidy, rozličné organické kyseliny, třísloviny, hořčiny a další látky. Účinek je podmíněn obsahem intenzivně modré složky silice chemazulenu. Má spasmolytické účinky...

Fenykl obecný

15.12.2008 16:24
Fenykl obecný - Foeniculum vulgare - Droga obsahuje silici s anetholem, dále fenikulin, fenchon, olej, cukr, bílkoviny a sliz. Jeho silice mají protikřečové účinky na střeva, zlepšují jejich činnost. Užívá se na posílení žaludku, napomáhá zažívání, proti plynatosti, přispívá k vylučování...

Dub letní

15.12.2008 16:22
Dub letní - Quercus robur - K léčebným účelům se používá kůra, mladé větvičky ale i žaludy a pupeny. To vše obsahuje třísloviny, kyselinu Galovou, katechin, pryskyřice, barviva a škrob. Žaludy kromě tříslovin také škrob, cukry, bílkoviny a olej. Pražením obsah tříslovin klesá, takže plody je možno...

Dobromysl obecná

15.12.2008 16:20
Dobromysl obecná - Origanum vulgare - Obsahuje hlavně silici (thymol), třísloviny a hořčiny. Již od dávnověků se používala v léčitelství, na posílení nervů, malomocenství nebo proti křečím a ke zvýšení tvorby žluče a její vyměšování. Nálev z drogy stimuluje trávení a používá se též jako...

Divizna velkokvětá

15.12.2008 16:19
Divizna velkokvětá - Verbascum densiflorum - Dvouletá bylina z níž se sbírá květ bez kalichu ihned po rozvití a list v prvním roce. Droga je především účinným bronchospasmolytikem, expektorantem a sekretolytikem, proto se používá se při černém kašli, zánětu průdušek, kašli, zánětu plic,...

Česnek

15.12.2008 16:18
Česnek - Allium sativum - Česnek obsahuje glikosidně vázané silice, hormony, vitaminy A,B a E a C a další fytoncidně účinkující složky, je jedním z nejpůsobivějších přírodních léků na ozdravení střevní flóry a proti infekčním střevním neduhům. Působí na vylučování trávicích šťáv a žluči a tím...

Čajovník kapský- Rooibos

15.12.2008 16:17
Čajovník kapský- Rooibos - Aspalathus linearis - Má spoustu užitečných vlastností a pozitivních účinků na lidský organismus. Obsahuje kvalitní třísloviny a velké množství stopových prvků a minerálů - železo, měď, zinek, mangan, draslík, vápník, fluor, molybden a další. Obsahuje velké množství...

Cibule zimní

15.12.2008 16:16
Cibule zimní - Allium cepa - Cibule obsahuje nejvíce silic, enzymy, kyseliny, bílkoviny, minerální látky, cukry, draslík, vápník, fosfor, železo, etérické oleje obsahující síru, asi 5 mg vitamínu A, vitamíny B. B.biotin, a hlavně až 15 mg vitaminu C ve 100 gr. zelené hmoty. Před nástupem mrazů...

Celer

15.12.2008 16:15
Celer - Apium graveolens - Všechny druhy celerů spolehlivě působí na mužskou potenci. Mimo jiné obsahuje značné množství vitamínu C,dále B. B..,A a U. Dále obsahuje rostlinné hormony, silice, glykosidy, minerální látky - hlavně draslík. Zvyšuje činnost pohlavních žláz. Posiluje chuť, funkci...

Bříza bělokorá

15.12.2008 16:14
Bříza bělokorá - Betula pendula - K léčivému využití se sbírá v květnu a červnu list a pupeny. Listy obsahují silice, saponiny, flavonoidy, glykosidy, pryskyřice, třísloviny, vitamin C, minerální látky, karoteny a fytoncidy. Je účinným diuretikem, které prakticky nedráždí ledviny. Pupeny se...

Brambory-bramborové hlízy

15.12.2008 16:13
Brambory-bramborové hlízy - Solanum tuberosum - Od roku 1565 kdy byly dovezeny do Evropy se rozšířilo jejich pěstování po celém světě. Jedním z nejdůležitějších produktů hlíz je škrob - amylum solani. Je jednou z hlavních komponent hydrofilních mastí (tj.vodu a sekrety odnímající) a...

Borůvka černá

15.12.2008 16:10
Borůvka černá - Vaccinium myrtillus - Brusnice, nebo černá jahoda. Borůvky můžeme bez zveličování nazvat zázračnou rostlinou, protože kromě omlazujících a organismus očisťujících vlastností obsahují také neznámé substance, které léčí nádorová onemocnění. Dokazují to francouzští vědci, kteří často...

Bobkový list

15.12.2008 16:06
Bobkový list - Vavřín – Laurus nobilis - Již od pradávna mají jeho vlastnosti důležitou roli, vyznačuje se silnou aromatickou vůní. Jeho vlastnosti v léčitelství se používají na paměť, koncentraci, racionální myšlení podmíněné aktivitou a iniciativou. Zbystřuje paměť, prohlubuje myšlení a...

Bez černý

15.12.2008 16:04
Bez černý - Sambucus nigra - Sbírá se květ a na podzim bobule, ale sbírají se i listy a kůra. Květ i plod obsahují jiné komplexy účinných látek, květ hlavně silici, glykosidy, třísloviny a cholin. Plod především cukry organické kyseliny, pektin, vitamíny A,B,C a jiné. Z květů se připravuje...

Bazalka pravá

15.12.2008 16:01
Bazalka pravá - Ocimum basilikum - Je to jednoletá bylina, která se sklízí až 3x do roka, je silně aromatická, voní po hřebíčku a má zemitou chuť. Obsahuje hlavně silici- až 1,5%, třísloviny a stopy saponinu. Využívá se hlavně jako stomachikum, expektorans, karminativum a i jako výborné koření. V...

Aloe léčivá

15.12.2008 15:58
Aloe léčivá - Aloe vera - Obsahuje směs účinných látek:aloin, emodin,   pryskyřice, minerální látky, organické kyseliny, karotin, vitamíny, fermenty a hořké glykosidy. Základní farmakologickou charakteristikou je její poměrně prudké působení, což ji přivádí do skupiny jedovatých drog, se...

Višně

10.12.2008 22:13
Višně- užívají se při chorobách jater, chudokrevnosti a jako prostředek podporující trávení.

Trnky

10.12.2008 22:12
Trnky- pomáhají při chorobách srdce a krevního oběhu, při onemocnění dolních cest močových, při průjmech a žaludeční slabosti, jsou zdrojem vitamínu C.  

Švestky

10.12.2008 22:10
Švestky- v malém množství jsou vhodným prostředkem při zácpě, ve větším množství mohou způsobit zažívací potíže.

Šípky

10.12.2008 22:09
Šípky- užívají se při nachlazení a horečnatých nemocech, regulují stolici a močení, jsou zdrojem vitamínu C.

Červený rybíz

10.12.2008 22:08
Červený rybíz- působí proti aterioskleróze, ledvinovým a jaterním chorobám, je zdrojem vitamínu C.

Černý rybíz

10.12.2008 22:07
Černý rybíz- užívá se proti revmatismu, má antibakteriální účinek a chrání organismus před původci zánětu plic; je zdrojem vitamínu C.  

Ostružiny

10.12.2008 22:06
Ostružiny- šťáva je krvetvorným a posilujícím nápojem (zejména pro chudokrevné a rekonvalescenty po nakažlivých chorobách), užívá se též při kašli a chrapotu.

Moruše

10.12.2008 22:05
Moruše- působí proti zácpě, při srdečních a cévních chorobách, proti zánětům ústní dutiny (jako kloktadlo) a podporuje tvorbu krve.  

Maliny

10.12.2008 22:04
Maliny- působí mírně projímavě, jsou vhodné při nemocech látkové výměny (proti otylosti).  

Jeřabiny

10.12.2008 22:03
Jeřabiny- podporují vyprazdňování, působí močopudně, proti revmatismu, jsou zdrojem vitamínu C.  

Jalovčinky

10.12.2008 21:54
Jalovčinky- působí močopudně, zároveň dezinfekčně, proti revmatismu, povzbuzují chuť k jídlu. Při akutních nemocech ledvin se nesmějí používat.

Jahody

10.12.2008 21:50
Jahody- účinkují při jaterních, žlučníkových a krevních chorobách.

Jablka

10.12.2008 21:47
Jablka- povzbuzují střevní peristaltiku, posilují nervy, používají se v dietě proti otylosti. 

Hložinky

10.12.2008 21:45
Hložinky- se používají pro snížení krevního tlaku, k prokrvení srdečních věnčitých cév.  

Dřínky

10.12.2008 21:43
Dřínky- působí proti střevním chorobám a střevním parazizům. Jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vitamínu C.  

Brusinky

10.12.2008 21:12
Brusinky- účinkují na ledviny a močové cesty u zdravých, kdežto u nemocných (ledviny, močové cesty) je nutno se vyvarovat požívání. Podporuje trávení, zvyšují chuť k jídlu.  

Borůvky

10.12.2008 21:11
Borůvky- snižují hladinu krevního cukru (působí podobně jako inzulín), užívají se při žaludečních a střevních poruchách, jsou zdrojem vitamínu a tříslovin.    

Bez černý

10.12.2008 21:08
Bez černý- utišuje neuralgické bolesti, napomáhá látkové výměně (mírně projímá a usnadňuje močení), povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, je dodavatelem vitamínu A,B,C,E a dalších látek.  

Topinambur

10.12.2008 20:35
Topinambury (Helianthus tuberosus), nazývané židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky, jsou příbuzné slunečnici a mají severoamerický původ. Byly pěstovány Indiány a do Evropy přišly v l7. Století. U nás se pěstují pouze jako krmivo, ale v jiných zemích se často dostávají do kuchyně, hlavně...

Špenát

10.12.2008 20:34
Což takhle dát si špenát? Proč ne, prospívá zdraví. Je znám už od desátého století, kdy ho do Evropy přinesli Arabové ze Zakavkazí. Rozšířil se koncem 16. Století po celé Evropě a byl už tehdy značně oblíben. Špenát setý (Spinacea oleracea) dnes málokdo pěstuje na zahrádce, i když čerstvé listy...

Šalotka (cibule)

10.12.2008 20:33
Mnohdy o ní čítáváme ve francouzských a také ve staročeských předpisech. U nás se jí říká také množilka. Patří do labužnické kuchyně. Proti cibuli kuchyňské má více silice, vitamínů i cukrů (jednoduchých), také více vody. Má asi 13 - 15 mg vitamínu C ve 100 g. Je velmi bohatá draslíkem, železem,...

Salát listový

10.12.2008 20:32
Salát listový (Lactuca sativa, var. crispa), který se v posledních letech začíná pěstovat i u nás. Byl znám již ve starověké Persi, od 6. Století byl pěstován v Řecku, později v Římě. Tento salát nevytváří hlávku, ale volné, velmi jemné zkadeřené listy rozmanitě zbarvené - zelené, žluté nebo...

Řeřicha zahradní

10.12.2008 20:30
Opět jedno zelené koření či naťová zelenina, která zvýší biologickou hodnotu i chuť pokrmů v zimním období. Na trzích v Dánsku, Holandsku i jinde lze koupit krabičku s klíčními rostlinkami čerstvé řeřichy. U nás si ji můžeme za týden vypěstovat v teple a na světle třeba v kuchyni. Stačí obalový...

Ředkvička

10.12.2008 20:29
Ředkvička je oblíbená, snadno pěstovatelná zelenina raného jara, pozdního léta a podzimu. Předek našich mnohotvárných ředkviček pravděpodobně vznikl ve Velšsku a na severním pobřeží Evropy, a to až v 16. Století. Botanik Mathioli ji popsal v 16. Století a tehdy měly bulvičky černou pokožku....

Ředkev japonská

10.12.2008 20:28
Teprve v posledních letech jsme poznali velmi kvalitní bílou japonskou ředkev. Velké protáhlé bulvy hybridních odrůd se nazývají také daikon nebo rammenas (Raphunus sativus var. longipinnatus). K nám jsou dováženy pod názvem Rettich.Vysévají se až v polovině července pro podzimní sklizeň. Původní...

Ředkev černá

10.12.2008 20:07
Černá ředkev (Raphanus sativus, var. niger) se pěstovala v Číně už před 4 tisíci lety. Byla však známa ještě o něco dříve ve starém Egyptě. Slované ji poznali až ve středověku. Je považována nejen za zeleninu, ale i za léčivou rostlinu. Známe odrůdy s kulatými bulvami i s protáhlým tvarem. Ředkev...

Růžičková kapusta

10.12.2008 20:05
Nejmladším druhem košťálové zeleniny je růžičková kapusta. V prvních písemných záznamech z konce 16. Století se o ní píše jako o "vzácném, nepotřebném druhu zelí s mnoha malými hlávkami". V 17. Století už začal v Belgii její intenzívní rozvoj. Dnes je to zelenina světová, nejvíce rozšířená v...

Reveň, rebarbora

10.12.2008 20:00
Tahle vytrvalá zelenina reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) přišla do Evropy od Barbarů - z Mongolska, Zabajkalí a Číny. Už před 3 tisíci léty se v Číně užívala jako lék, ovoce či zelenina. V Evropě jí přišli na chuť nejdříve Angličané a Němci. Od l8. Století se obecně rozšířila. Brzy raší, a tak...

Rajče

10.12.2008 19:59
Je to jedna z nejrozšířenějších zelenin na světě. Přitom historie jeho pěstování v Evropě není dlouhá. Rajče (Lycopersicum esculentum) pochází z Peru a Ekvádoru a teprve v Mexiku se začalo šlechtit na větší plody. Původní plody měly velikost rybízu. Do Evropy přišlo v 16. Století. Zprvu bylo...

Pórek

10.12.2008 19:57
Je to velmi stará zelenina. Podle císaře Nera ovlivňoval sílu hlasu a chrabrost vojáků. Ve středověku byl značně pěstován. Pochází z Přední Asie a rozšířil se do asijských zemí, hlavně Číny, Japonska, Koreje, kde se stal trvalou součástí jejich kuchyní. Zimní póry se častěji pěstují u nás, jsou...

Petržel kadeřavá

10.12.2008 19:53
Do střední Evropy se dostala petržel prostřednictvím starých Římanů. Je totiž původní ve Středomoří. Současná kuchyně potřebuje nať petržele (Petrolinum crispum) každodenně. Petrželka je bohatá minerálními látkami: ve 100 g je jich asi 1630 mg, z toho polovina draslíku, dále vápník, železo, hořčík,...

Pekingské zelí

10.12.2008 19:51
V našich obchodech se vyskytuje pod nesprávným názvem čínské zelí. Není to detailismus, ale pekingské zelí (Brassica pekinensis) tvoří hlávky, také je nazýváno pe-tsai. Čínské zelí (Brassica chinensis) má volné tužší listy a nazývá se pak-soi. Trh tedy nesprávně předepsal čínské zelí. Ale proto tu...

Pažitka pravá

10.12.2008 19:49
V zimě nám chybí čerstvá zelenina, natě a tak vítáme přirychlenou pažitku, jejíž svěží zeleň a biologicky cenný obsah nám zpestří pokrmy a osvěží organismus. V Evropě se pažitka (Allium schoenoprasum) pěstuje od 16. Století. Vyskytuje se také planá v horských polohách u potoků a pramenů....

Pastinák

10.12.2008 19:47
Často kupujeme v obchodě pastinák místo petržele. Použití je podobné. Pastinák (Pastinaca sativa) je však odlišný druh kořenové zeleniny, i když se petrželovému kořeni podobá. Jeho nať se nepoužívá. Pastinák je stará kulturní rostlina, pěstovaná nejméně 3000 let. Je sladší než petržel, a tak měl ve...

Paprika zeleninová

10.12.2008 19:43
Paprika k nám přišla z teplých oblastí Střední Ameriky. Do Evropy ji přivezla Kolumbova výprava z ostrova Haiti - původně jen palčivé typy. Pak se rozšířila na Balkán, do Maďarska, do Španělska. V ostatních zemích Evropy se objevila až v 19. století. Postupně z ní byl vyšlechtěn zeleninový typ...

Mangold

10.12.2008 19:41
Mangold, také cvikla (Beta vulgaris, var. cicla) je blízký příbuzný salátové řepy cukrovky. Jedlou částí jsou ovšem listy, bulvu nevytváří. Je to rostlina pocházející z východního Středomoří, známá už za antiky a ještě dříve. Je to typická listová zelenina Dalmacie, rozšířená i v západní Evropě a...

Kukuřice cukrová

10.12.2008 19:40
Kukuřice je známa jako plodina asi 2500 let, byla to nejrozšířenější rostlina předkolumbovské Ameriky, v Peru a Bolívii. Kukuřice cukrová (Zea mays var. saccharata) je mladší, známe ji teprve od 18. Století. Jako zelenina se používají mladá nezralá zrna v mléčně voskové zralosti, tj. Měkká, snadno...

Květák

10.12.2008 19:40
Někteří botanici považují za vlast květáku Indii, jiní východní Středomoří. První hodnověrné zprávy o něm se datují z 12. Století z Kypru, pak v 16. století. K nám přišel z Itálie a název karfiol je zkomolený název cavolfiore. Dnes se pěstuje květák (Brassica oleracea, var. botrytis) po celém...

Kedluben - brukev zelná

10.12.2008 19:38
Blízký příbuzný všech košťálovin kedluben (Brassica oleracea, var. gongylodes) je znám už dvě stě let před naším letopočtem. Jeho předek byla pompejská brukev, primitivní kedluben jen se zesíleným stonkem. Dnešní podoba kedlubnu pochází pravděpodobně ze dvou center - Středomoří a Číny. Kedlubny...

Karotka a mrkev

10.12.2008 19:37
Mrkev (Daucus karota) je obecný název pro všechny typy mrkví. Karotkou nazýváme rané odrůdy mrkve, které většinou mají tupý kořen a jemnou dužninu. Pozdní, velké typy nazýváme mrkví, jsou většinou špičaté a dobře se skladují. Mrkev je původní evropská rostlina a je pěstována a šlechtěna už od...

Kapusta hlávková

10.12.2008 19:35
Hlávková kapusta (Brassica oleracea var. sabauda) je u nás neprávem opomíjená košťálovina. Je známa z antiky, pochází z Apeninského poloostrova a ve střední Evropě je pěstována od 17. Století. Je to plastický druh, který vytváří škálu odrůd od raných přes letní, pozdní, ozimé. Je chladu vzdorná....

Chřest

10.12.2008 19:34
Je to lahůdková zelenina, která se stále více začíná pěstovat v západních zemích. Lahůdkou byl i v době antické. Pochází z Orientu. Ve l2. Století byl pěstován v byzantské říši, od l6. Století v Holandsku, Německu, Francii. V Čechách se rozšířil v l7. Století v Polabí, na Moravě v okolí Ivančic....

Hrášek

10.12.2008 19:33
Hrách pochází z horských oblastí severní Afriky, Středomoří a Tibetu. Hrášek - nedozrálá semena hrachu setého (Pisum sativum) jako zeleninu začali prvně používat Holanďané počátkem 17. Století, během 17. A 18. Století se tato nová zelenina rozšířila po celé Evropě. Zahradní, zeleninové hrachy jsou...

Hlávkové zelí

10.12.2008 19:31
Zelí (Brassica oleracea var. capitata) stejně jako ostatní košťáloviny vzniklo z původního druhu brukve zelné. Primitivní formy zelí požívali obyvatelé kolových staveb v neolitu. Pěstovali ho také Keltové a od nich Slované, ti vynalezli kysané zelí. Podle barvy listů jsou dvě základní skupiny -...

Fenykl sladký

10.12.2008 19:30
Tato lahůdková zelenina (Foeniculum vulgare, var. dulce) pochází z klášterní zahrady dominikánů sv. Galléna v Itálii. Tam vznikla v 9. Století. Dnes se objevuje občas i v našich obchodech. Je to častá zelenina Italů - také se ještě nazývá "florentský fenykl". Jedlou částí je nadzemní hlíza...

Fazol obecný

10.12.2008 19:29
Fazol obecný (Phaseolus vulgaris) je dávnou kulturní rostlinou. Většina dalších druhů fazolů pochází z Ameriky, část z Asie. Původně byly fazoly pouze popínavé. Dnes u nás pěstujeme fazol obecný tyčkový a z něj vypěstovaný fazol keříčkový. Známe odrůdy se zelenými, žlutými, fialovými nebo žíhanými...

Endivie - štěrbák

10.12.2008 19:27
Jen zřídkakdy se u nás můžete setkat se štěrbákem zahradním neboli endivií (Cichorium endivia) - jen ve výběrových obchodech. Je to příbuzný čekanky a listy má jako salát. U nás se nerozšířil, ale např. Francie si endivie jinak váží a stejně tak Velká Británie. Rovněž národy jižní Evropy, tam je...

Česnek kuchyňský

10.12.2008 19:24
Česnek (Allium sativum) přišel již v pradávnu do kuchyně starověkých národů ze stepních oblastí Íránu a Afghánistánu. Znala jej stará Čína, Egypt, antické národy. V Indii byl odedávna používán jako lék a jako zdroj zázračných sil proti zlým mocnostem. Dnes je česnek znám po celém světě a používán v...

Červená řepa

10.12.2008 19:23
Červená řepa (Beta vulgaris var. crassa) je příbuzná cukrovce, mangoldu. Byla známa už ve starověku, pochází ze severního pobřeží Středozemního moře. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě a USA. Existují rozmanité typy - červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté. Nejkvalitnější jsou...

Čekankové puky

10.12.2008 19:22
Jako nová zelenina se objevila v roce 1846 v Bruselu, když si tamní zahradník botanické zahrady všiml, že z kořenů čekanky, určených k výrobě kávoviny, založených v rašelině vyrůstají pevné a chutné puky. A od té doby se šlechtí jako zelenina. Nazývá se také witloof, vlámský bílý list (Cichorium...

Cuketa - tykev zeleninová

10.12.2008 19:10
Cuketu jsme v posledním desetiletí vděčně přijali do jídelníčku jako stále více oblíbenou všestranně využitelnou zeleninu. Patří k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), který je tvarově i barevně značně rozmanitý. Známe cukety zelené, šedozelené, pruhované, ale i žluté či bělavé. Tento starý...

Celer

10.12.2008 19:09
Celer (Apium graveolens, conv. Rapaceum) k nám přišel už v raném středověku z Itálie. Hlíznatý celer je oblíben u nás, ale v Itálii, Francii, Španělsku a USA je skoro neznámý a pěstuje se tam celer řapíkatý, u nějž se konzumují široké, dužnaté, bělavé listové řapíky. Kromě toho existuje i celer...

Brokolice

10.12.2008 19:08
Už i u nás přicházíme na chuť skvělé zelenině, ne nepodobné květáku. Brokolice (Brossica oleracea, var. italica), jak z latinského názvu vyplývá, skutečně pochází z Apeninského poloostrova. Intenzívní šlechtitelskou práci však vykonali na brokolici v USA, a je tam oblíbenější než její mladší...

Bambusové výhonky

10.12.2008 19:05
Pro nás exotická zelenina, ale v jižní Číně a okolních zemích pravidelná součást jarní kuchyně. Vlastně jsou to rašící výhonky gigantických trav rodu Bambusa, rostoucí v různých částech tropické a subtropické Asie, ale i Afriky a Ameriky. Jejich sezóna je krátká,musí se rychle sklízet a...

Artyčok

10.12.2008 19:03
Artyčok (Cynara scolymus) je pro nás vzácná a drahá zelenina. Ale na zahrádce se dá pěstovat z předpěstovaných sazenic. Jinak jej lze koupit v obchodě čerstvý nebo konzervovaný. Artyčok je dekorativní rostlina, víceletá (u nás ale podzemní část často zahyne) a konzumujeme dosud...

Višeň

10.12.2008 18:18
  V obchodech čerstvé plody višní téměř nekoupíme, pouze kompoty, džemy, skvělé šťávy a limonády. Také se kandují a suší jako rozinky, nakládají se s cukrem do medu. Višeň obecná (Cerasus vulgaris) dává množství odrůd višní pravých (kyselek) s tmavou šťávou, amarelek s nebarvitou šťávou a...

Vinné hrozny

10.12.2008 18:16
  Víno, hrozny, hrozinky a také vinný list - to vše nám poskytuje podivuhodná rostlina s dávnou minulostí - réva vinná. A jak je ve vztahu s touto rostlinou náš obchod a tisk nepoučený: vinné hrozny nazývá hrozno (to je slovensky) nebo hroznové víno (ale to je přece tekutina, správně révové...

Třešeň

10.12.2008 18:15
  Z volné krajiny známe řadu typů planých třešní - ptáčnic. Třešeň je náš původní druh, léty prošlechtěný v řadu odrůd. Známá je např. chutná odrůda "Van", která je dobrá čerstvá, v moučnících i kompotech.   Třešeň (Cerasus avium nebo Prunus cerasus) je starý ovocný druh, kulturní...

Tomel

10.12.2008 18:14
  Tohle bezesporu zajímavé ovoce je oblíbené ve východní Asii, Americe, v arabských zemích. Je to prastarý zušlechtěný východoasijský druh, často označovaný jako churma, kaki, persimon, botanicky Diospyros kaki - tomel japonský. Jeho plody znáte i ze zemí kolem Středozemního a Černého moře....

Švestky

10.12.2008 18:13
  Mezi skupinou slivoní (to jsou pološvestky, švestky, renklódy, slívy a mirabelky) byly odedávna nejvíce ceněny pravé švestky - tj. aromatické plody s pevnou dužninou, nahořklou slupkou a jdoucí dobře od pecky. Botanický název mají švestka domácí pravá (Prunus domestica, conv. domestica)....

Šípky

10.12.2008 18:12
Působí proti hypovitaminózám, zlepšují patologickou pigmentaci, odolnost organismu, omezují krvácení z vlásečnic, kladně ovlivňují krvetvorbu, působí na dobré vyměšování i vyprazdňování střev. A to proto, že mají vysoký obsah vitamínu C do 250 - 300 mg na 100 g, obrovské množství vitamínu P,...

Slívy, renklódy a mirabelky (špendlíky)

10.12.2008 18:10
  Z celé této skupiny se nejvíce cení renklódy a mirabelky s pevnou dužninou. Slívy mají měkkou dužninu, mnoho šťávy a jdou hůře od pecky. Jsou velmi sladké a chutné. Botanicky patří tato skupina ke slivoni obecné Prunus insititia.   Mají podobné složení jako švestky, ale mohou mít...

Rybíz

10.12.2008 18:09
  Dnešní kulturní odrůdy řadíme do 2 skupin: červené rybízy (Ribes sylvestre, R. rubrum), bílé rybízy (Ribes niveum). Bílé rybízy obsahují mnoho organických kyselin - 2,5% především ovocné, ale i menší množství šťavelové, značné množství pektinu, také třísloviny. Provitaminu A je více v...

Rambutan

10.12.2008 18:05
  Pochází z jihovýchodní Asie ze středně vysokého stromu Nephelium lappaceum. Pěstuje se v Malajsku, Indii, Srí Lance, Thajsku, na Zanzibaru, Kostarice i v Jižní Africe a jinde ve vlhkých tropech. Plody jsou oválné nebo kulaté bobule velikosti větší švestky, se slupkou pokrytou množstvím...

Rakytník

10.12.2008 18:03
  Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides), trnitý vyšší keř, nenáročný, se stříbřitými úzkými listy nese plody s vynikající biologickou hodnotou. Je to módní ovoce propagátorů zdravé výživy. Kosmonauti bývají dokonce vybavení výrobky z rakytníku, chrání totiž před poškozením z ozáření....

Pistácie

10.12.2008 18:02
  Botanicky se pistácie nazývá řečík pistáciový (Pistacia vera) nebo pistácie pravá. Pochází ze střední Asie a odtud se rozšířila do Turecka, Íránu, Itálie, Sicílie, Sýrie, Řecka, Tunisu i jinam. Pistácie je strom nebo vysoký keř. Plodem je peckovice s dužnatou slupkou, která brzy vysychá. Ve...

Piniové oříšky

10.12.2008 18:01
  Překrásná borovice - pinie s deštníkovou korunou dotváří kolorit Středozemí spolu s cypřiši - hlavně v Itálii, Řecku, Portugalsku, Španělsku, bývalé Jugoslávii. Ale najdeme ji také v Sýrii, Íránu, Indii, u Černého moře aj. Borovice pinie (Pinus pinea) má široce vejčité šištice, které...

Papája

10.12.2008 18:00
Za původní domov papáji melounové (Carica papaya) se považují tropy jižního Mexika a Střední Ameriky. Po objevení Ameriky se rychle šířila po tropech celého světa. Vypadá sice jako palma, ale je to vytrvalá, asi 10 m vysoká dřevnatějící bylina, na vrcholu s růžicí velkých dlaňovitých listů s...

Ostružiny

10.12.2008 17:58
  V naší přírodě se vyskytuje nejčastěji ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) a jeho kříženci. Na zahrádkách se pěstuje beztrná odrůda Thornfree a stará sorta Wilsonův raný. Ostružiník sice snáší lépe sucho, ale silné mrazy jej poškozují.   Ostružiny sbíráme v srpnu a září. Obsahují...

Ořech pekan

10.12.2008 17:50
  Ořechy pekan nebo také puma, jsou plody subtropického stromu příbuzného našemu ořešáku vlašskému. Pochází z jižní části severní Ameriky, kde roste na březích velkých řek a kde jeho plody už před mnoha staletími sbírali Indiáni. Ořechovec pekanový (Carya pekan nebo C. illinoiensis), tak se...

Opuncie - nopál - tuna

10.12.2008 17:49
  Nopál (Opuntia ficus indica) má plody šťavnaté se sladkou chutí. Nazývají se také indické fíky nebo kaktusové hrušky. Pěstování nopálu se značně rozšířilo na Sicílii. Sklízí se zde v srpnu a druhá úroda je v listopadu. Hodně se vyváží do USA. Existuje i další "kaktusové ovoce" - jiného...

Mučenka - granadilla

10.12.2008 17:48
  Také pod názvem passion-fruit nebo maracuja jsou známy plody tropických lián pocházejících z Brazílie, dnes pěstovaných v Indii, Austrálii, na Srí Lance, v Jižní Americe a Africe, také v Kalifornii. Okrasný druh mučenky zvaný "Kristova koruna" s krásnými květy býval pěstován v našich...

Mochyně peruánská

10.12.2008 17:47
  V podstatě se jedná o zeleninu, jejíž plody se využívají spíše jako ovoce. Je příbuzná vytrvalé, u nás pěstované okrasné mochyni obecné zvané židovská třešeň, jejíž nafouklé oranžové kalichy "lampiónky" se používají do suchých kytic.   Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je...

Meruňka

10.12.2008 17:46
Meruňka má vyhraněné požadavky na prostředí, v nevhodném trpí mrtvicí - odumíráním větví nebo stromů. Zvláště nesnáší křížení geopatogenních zón. U nás šlechtitelé intenzívně pracují na otužilejších odrůdách, a to s dobrými výsledky.   Plod meruňky je peckovice se žlutou, oranžovou nebo...

Mango

10.12.2008 17:45
  Je to vlastně jablko tropů. Původem mangovníku indického (Mangifera indica) je sice Indie, ale dnes se produkuje ve velkém rozsahu v tropech celého světa.   Plody tohoto vysokého vždyzeleného stromu jsou vlastně velké, oválné nebo ledvinkovitě prohnuté peckovice, zelené až oranžové...

Mandle

10.12.2008 17:43
Mandloň obecná (Amygdalus communis) je strom blízce příbuzný s broskvoní a dalšími peckovinami. Plodem je peckovice s ochmýřenou kožovitou rubinou, uvnitř je děrovitá pecka a v ní je jádro - vlastní mandle. V Evropě zavedli sladkoplodé mandloně Řekové a Římané. Pěstují se v teplých oblastech po...
Všechny články