Lískové oříšky

10.12.2008 17:36

Líska obecná (Corylus avellana) známý náš původní keř plodí oříšky v lupenitém obalu. U nás se vyskytují plané lísky a pěstují šlechtěné velkoplodé odrůdy. Většina oříšků pro trh je však dovážena.

 

Oříšky obsahují 36% tuků, 10 - 12% bílkovin, 7 - 8% sacharidů. Jsou značně energeticky vydatné. Jsou dobrým zdrojem fosforu a draslíku, také hořčíku a vápníku, obsahují železo, měď a další stopové prvky. Provitaminu A obsahují málo, něco vitamínu C, ale z ořechů mají nejvíce vitamínu E, také obsahují vitamíny B.

Lískové oříšky se doporučují lidem duševně pracujícím, studentům, dětem. Nejlépe se dají jíst samotné, opražené, ve směsi se studeným ovocem, do musli, jogurtů, jako doplněk snídaně. Je z nich možno připravit oříškové mléko, přidávají se do salátů z ovoce i zeleniny, do moučníků, oplatek, cukrovinek, čokolád.

 

 

Zpět