Aronia - černý jeřáb

10.12.2008 17:02

 

Černý nebo černoplodý jeřáb, správně arónie (Aronia melanocarpa). Arónie je keř, dá se však pěstovat i jako strom, naroubovaná na příbuzný jeřáb ptačí. Pochází ze severní Ameriky a tam se pěstuje od počátku 18. Století.  Plody jsou podobné jedlým jeřábům, ale jsou temně fialové až černé. Šťáva je natrpkle nakyslá, má rubínově červenou barvu. Plody jsou malé malvice, trvanlivé, natrhané vydrží měsíc i déle. Mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, málo sacharózy, dále ovocné kyseliny, pektin, tanin, vitamín C, vitamíny skupiny B, hodně provitamínu A, dále rutin. Z minerálních látek draslík, vápník, hořčík, železo, měď, mangan, molybden, kobalt, jód, fluór, antokyanová barviva. Biologicky je to nesmírně cenné ovoce. Snižuje krevní tlak, tlumí bolestivost, zlepšuje metabolismus, je vhodné pro diabetiky.

 

V potravinářském průmyslu se plody uplatňují jako přírodní barvivo do cukrovinek, nápojů aj.

V domácnostech z nich můžeme připravit šťávy, sirupy, džemy ve směsi s bezinkami, jablky, hruškami. Výborné jsou kompoty. Při jejich přípravě však musíme v cukerném nálevu plody předvařit a pak tímtéž nálevem zalít. Dají se, podobně jako borůvky, použít jako náplň koláčů spolu s vrstvou strouhaných jablek a drobenkou na povrchu.

 

Zpět