Pupava bezlodyžná

Pupava bezlodyžná 


Pupava bezlodyžná

Carlina acaulis

 

Řád: hvězdnicokvěté (Asterales)

Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae, syn. složnokvěté)

 

Vytrvalá bylina s lodyhou velmi zkrácenou, jen několik centimetrů vysokou, zřídka vyšší, a s jediným velkým úborem. Listy v přízemní růžici, peřenoklané, nestejně ostnitě zubaté. Úbory přes 15 cm v průměru; zákrovy ploché, vnější listeny listenovité, vnitřní čárkovité, svrchu stříbrolesklé, na rubu žlutavé, při oslunění hvězdicovitě rozložené, za vlhka sbalené. Květy trubkovité, bělavé; nažky chmýrnatě pérovité. Kvete od července do září. Lůžko úborů je jedlé a dříve bývalo oblíbenou pochoutkou dětí. Roste roztroušeně na suchých pastvinách, stráních a kamenitých svazích od nížin do předhůří, místy chybí.