Růžičková kapusta
10.12.2008 20:05
Nejmladším druhem košťálové zeleniny je růžičková kapusta. V prvních písemných záznamech z konce 16. Století se o ní píše jako o "vzácném, nepotřebném druhu zelí s mnoha malými hlávkami". V 17. Století už začal v Belgii její intenzívní rozvoj. Dnes je to zelenina světová, nejvíce rozšířená v západní Evropě, USA, ale i ve střední Evropě. Růžičková kapusta (Brassica oleracea, var. gemmifera) je velice chladu vzdorná zelenina. Má vysoký obsah vitaminu C - až 120 mg ve Růžičková kapusta ve svém komplexu složení působí protiskleroticky, bakteriostaticky. Růžičková kapusta je důležitou zeleninou pro mrazírenský průmysl. Připravujeme z ní bílé polévky, přílohy k rýži, do čínských pokrmů, k sójovému masu, ale i k přípravě salátu z vařených kapustiček, lze ji Zapékat i vařenou smažit. Zapečená růžičková kapusta se připravuje asi z 20 - 30 ovařených růžiček, které uložíme do vymaštěného pekáčku. Posypeme l - 2 lžícemi strouhanky, pokapeme zakysanou smetanou a zasypeme strouhaným sýrem. Vrstvy střídáme, nakonec zalijeme
———
Zpět