Pažitka pravá

10.12.2008 19:49

V zimě nám chybí čerstvá zelenina, natě a tak vítáme přirychlenou pažitku, jejíž svěží zeleň a biologicky cenný obsah nám zpestří pokrmy a osvěží organismus.

V Evropě se pažitka (Allium schoenoprasum) pěstuje od 16. Století. Vyskytuje se také planá v horských polohách u potoků a pramenů. Nejcennější je používání čerstvé pažitky, dá se i mrazit v malých porcích drobně nakrájená. K sušení se hodí méně.

Nejlépe je nakrájet pažitku nerez nožem těsně před jídlem. Má totiž ve 100 g asi 100 mg vitamínu C (3x více než citrony). Dále obsahuje karoten, vitaminy B1, B2, silici se sírou, antibakteriální látky, minerální látky - zvláště draslík, vápník, železo, síru aj. Ovlivňuje kladně trávení, poněkud snižuje krevní tlak, omezuje střevní parazity.

Její příjemné aroma po cibuli a česneku se hodí k ochucování polévek, vařené rýže či brambor, do pomazánek, omáček, těstíček na osmažení sýra, zeleniny, do studené kuchyně.

 

Zpět