Pastinák
10.12.2008 19:47Často kupujeme v obchodě pastinák místo petržele. Použití je podobné. Pastinák (Pastinaca sativa) je však odlišný druh kořenové zeleniny, i když se petrželovému kořeni podobá. Jeho nať se nepoužívá.
Pastinák je stará kulturní rostlina, pěstovaná nejméně 3000 let. Je sladší než petržel, a tak měl ve starověku podobné využití jako brambory. Má totiž vyšší energetickou hodnotu:
Je také léčivou rostlinou doporučovanou při revmatismu, plynatosti, ale i proti neurózám. Vzhledem k vyššímu obsahu silice by se neměl požívat ve velkém množství. Ale častější zařazení menšího množství prospívá zdraví. Hodí se k přípravě polévek, na kaše v kombinaci s brambory, na přípravu smaženek, jako součást kořenové zeleniny pod sójové kostky.
Méně obvyklé jsou pastinákové smaženky: Uvaříme l/2 kg očištěného pastináku se solí 4 zrnky pepře, 4 zrnky nového koření, bobkovým listem a špetkou tymiánu. Potom jej rozmačkáme vidličkou, přidáme trochu sójové mouky, , 2 lžíce mléka, 2 lžíce strouhaného sýra, l(4 lžičky koření Gurmán nebo karí, sůl, špetku chilli. Promícháme a placičky obalené v mouce smažíme. K tomu špenát a brambory.
———
Zpět