Mangold
10.12.2008 19:41Mangold, také cvikla (Beta vulgaris, var. cicla) je blízký příbuzný salátové řepy cukrovky. Jedlou částí jsou ovšem listy, bulvu nevytváří. Je to rostlina pocházející z východního Středomoří, známá už za antiky a ještě dříve.
Je to typická listová zelenina Dalmacie, rozšířená i v západní Evropě a Severní Americe. Používá se jako špenát, řapíky jako chřest. Vytváří listové typy s úzkými řapíky a řapíkové typy s řapíky i
Mangold je zdraví prospěšnější než špenát. Hodí se pro redukční dietu. Neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Je v něm velké množství draslíku, dále vápník, ale i sodík, fosfor, železo, měď, zinek a další prvky. Součástí jsou vitaminy - asi 40 mg vitaminu C ve
Mangold můžeme jíst syrový (jen listové čepele) jako součást salátů nebo tepelně upravený jako špenát a v jiných pokrmech. Z mangoldu připravujeme polévky, nádivky do slaných závinů a koláčů, palačinek, krokety, velmi chutné jsou listy zapečené s brambory a sýrem, závitky a rolky s různou nádivkou, může být součástí indických a čínských pokrmů apod.
———
Zpět