Hrášek

10.12.2008 19:33

Hrách pochází z horských oblastí severní Afriky, Středomoří a Tibetu. Hrášek - nedozrálá semena hrachu setého (Pisum sativum) jako zeleninu začali prvně používat Holanďané počátkem 17. Století, během 17. A 18. Století se tato nová zelenina rozšířila po celé Evropě. Zahradní, zeleninové hrachy jsou specifické odrůdy pěstované pro nezralé lusky nebo semena. Pěstuje se několik typů: Jsou to hrachy k vylupování, jejichž semena rychle dřevnatí. Nejvíce pěstovaným je hrách dřeňový, který má jemnou chuť dlouhou dobu a je to pravý prášek konzervárenský a mrazírenský.

Hrách cukrový, zvaný mangetout ("sněz všechno") se pěstuje omezeně a pojídají se celé lusky i se semeny,protože nemá v lusku blanitou vrstvu. Nezralý hrášek má vyšší energetickou hodnotu než ostatní zeleninové druhy. Hrášek je cenná dietní zelenina. Má kolem 25 mg vitamínu C ve 100 g, je obzvlášť bohatý na vitamin E, biotin, vitaminy Bl a B2, kyselinu nikotinovou a cholin. Reguluje v lidském organismu látkovou výměnu tuků. Má vysoký obsah bílkovin a sacharidů, méně vlákniny. Hrášek konzumujeme syrový i tepelně upravený. Připravují se z něj polévky, přílohy, dále se podává s rýží, s těstovinami, v salátech, využívá se ve studené kuchyni apod. Častou kombinací je hrášek s karotkou, popř.i zrny cukrové kukuřice.

Zkusme si připravit neobvyklou přílohu z hrášku po španělsku: Čtvrt kg hrášku a čtvrt kg nakrájené karotky (nebo balíček zmrazené směsi) uvaříme doměkka. Na kastrolu rozehřejeme 3 lžíce másla, krátce osmahneme podrcené 4 stroužky česneku, přidáme zelenou papriku nakrájenou na nudličky, osmahneme a zasypeme okapaným hráškem s karotkou. Zalijeme 2 lžícemi vody, osolíme, opepříme, vsypeme hrst usekané čerstvé bazalky (lžíce sušené) a 2 lžíce pokrájených zelených oliv. Prohřejeme a podáváme jako přílohu, k tomu těstoviny, rýži nebo brambory.

 

Zpět