Cibule zimní

15.12.2008 16:16

Cibule zimní - Allium cepa - Cibule obsahuje nejvíce silic, enzymy, kyseliny, bílkoviny, minerální látky, cukry, draslík, vápník, fosfor, železo, etérické oleje obsahující síru, asi 5 mg vitamínu A, vitamíny B. B.biotin, a hlavně až 15 mg vitaminu C ve 100 gr. zelené hmoty. Před nástupem mrazů obsahuje cibule l5 % cukrů. Pomáhá udržovat zdraví dlouhověkost. Působí proti zápalově, posiluje a je močopudná. Pomáhá při stavech oslabení, fyzické a psychické únavě hlavně mladého organismu, kromě toho starším pomáhá při ateroskleróze a nadváze, při poruchách trávení a onemocnění dýchacích cest. Je-li často konzumována, pomáhá předcházet stáří, střevním parazitům a onemocnění prostaty. Látky obsažené v cibuli zimní podporují činnost srdce, jater, žlučníku a slinivky břišní, příznivě působí na střevní mikroflóru, má účinek močopudný, podporuje chuť k jídlu a snižuje krevní tlak a uklidňuje nervy. Po celý rok se sbírají čerstvé listy s vysokým obsahem vitamínu C pomáhá odstraňovat i jarní avitaminosu. Ovlivňuje příznivě štítnou žlázu. Působí proti nachlazení a proti hlístům. Potlačuje tvorbu nádorů a má protiastmatické účinky, to vše pouze v syrovém stavu, dále se používá vařená nebo pečená k různým obkladům.

Zpět