Červená řepa

10.12.2008 19:23

Červená řepa (Beta vulgaris var. crassa) je příbuzná cukrovce, mangoldu. Byla známa už ve starověku, pochází ze severního pobřeží Středozemního moře. Nejvíce se pěstuje ve východní Evropě a USA. Existují rozmanité typy - červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté. Nejkvalitnější jsou červené. Jsou i různé tvary - ploše kulovité, kulovité, válcovité.

Červená řepa obsahuje menší množství kyseliny šťavelové, proto pozor u nemocných močovými kameny. Z cukrů (má jich od 2 - 12%) je poměrně mnoho sacharózy - proto menší dávky řepy u diabetiků. Obsahuje také mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek. Má vyšší obsah bílkovin (l - 3%) s cennými aminokyselinami prospívajícími metabolismu mozku.Betain působíprotiskleroticky a chrání játra. Vitamínů nemá mnoho - asi 15 mg vitaminu C, málo karotenu, dále vitamin Bl, B2. Obsahuje však barviva (antokyany - červené) prospěšná proti vysokému tlaku krve, pro pevnost kapilár. Řepa je bohatá na draslík a hořčík - proto je vhodná při ateroskleróze, vysokém tlaku, při nemocech srdce a krevního oběhu. Má velmi vysoký obsah železa - nejvíce ze zelenin, také mědi, takže je prospěšná pro tvorbu krve. Obsahuje spoustu mikroprvků - jód, mangan, obsahem zinku předčí ostatní zeleniny, dále fluor, kobalt, lithium, vanad a další. Ty ve svém komplexu podporují tvorbu inzulinu, zrakovou ostrost, ochranu před infarktem, tvorbu krve a metabolismus vůbec. Čerstvá šťáva z řepy (l/2 sklenice 3 x za den) se doporučuje při rakovinných onemocněních, chorobách jater, v rekonvalescenci apod.

V USA je oblíben salát, který se připravuje na Den díkůvzdání: z l/2 kg vařené, tence nakrájené řepy, koleček cibule a pomeranče se zálivkou ze 2 lžic oleje, 2 lžic citrónové šťávy, špetky tymiánu, skořice, pepře a soli.

 

Zpět