Zázvor

10.12.2008 15:39

Zázvor , proslulý svými schopnostmi uklidnit žaludeční obtíže, pochází z Indie a Číny, ale i z Jamajky a jiných tropických oblastí. Zázvor je trvalka teplého podnebí je blízce příbuzná s kurkumou a kardamomem a její kořeny se používají v kuchyni i k lékařským účelům. Jako koření dodává pokrmům palčivou, citrónovou příchuť, používá se k přípravě masa i sladkého pečiva. Jako lék má zázvor stále značný význam v tradiční medicíně. Nejčastější uplatnění zázvoru : Zázvor utišuje nevolnost (nauzeu) a závratě, může mírnit bolesti a zánět při artritidě . Zázvor dále zklidňuje bolesti svalů , zmírňuje příznaky nachlazení a chřipky , zmenšuje plynatost .
Zázvor a jeho hlavní příznivé účinky: Zázvor působí především v zažívacím ústrojí, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Proto je někdy podáván místo léků potlačujících nevolnost s necením na zvracení, které mohou ovlivnit centrální nervový systém a působit ospalost. Podle studie u žen, které prodělaly laparoskopii nebo větší gynekolohickou operaci, podání 1 g zázvoru před zákrokem dokázalo výrazně snížit pooperační nevolnost a zvracení, dosti časté vedlejší příznaky podaných anestetik a jiných léků užívaných při operacích. Zázvor pomáhá při stavech nevolnosti vyvolaných chemoterapií.
Účinek proti nevolnostem všeho druhu zázvor předurčuje ke zklidňování stavů závrati, poměrně častých u starších pacientů. Již léta je zázvor běžným lékem lidové medicíny k tišení žaludečních nevolností. Nastrouhaný čerstvý zázvor nebo obsažený v doplňcích slouží jako prostředek proti plynatosti. Aktivuje srdečně-cévní systém, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu. Rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na krevní oběh. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče.
Další příznivé účiny zázvoru: Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru mohou pomáhat utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů.
Ve studii u sedmi žen s revmatickou artritidou (autoimunním onemocněním charakterizovaným těžkými zánětlivými projevy v kloubech) denní dávka 5 až 50 čerstvé bylinky - zázvor nebo tobolek o obsahu 1 g práškového zázvoru zmenšila bolesti kloubů i ostatní projevy zánětu. Zázvor a jeho protizánětlivé vlastnosti vedou k předpokladu, že by mohl pomoci zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce. Jak zázvor užívat
Zázvor a jeho dávkování: K prevenci kinetóz (mořské nemoci), závrativých stavů a mírnění bolestí u artritid: Užívejte zázvor až třikrát denně nebo každé čtyři hodiny podle potřeby. Obvyklá dávka je 100 až 200 mg standardizovaného výtažku v tobolce nebo tabletě nebo 1 až 2 g čerstvého zázvorového prášku, popřípadě asi 1,25 cm čerstvého zázvorového kořene. Jiné přípravky včetně zázvorového čaje se mohou užívat několikrát denně i při jiných potížích, např. při bolestech nebo artritidě . Zázvorový čaj je k dostání v čajových sáčcích nebo můžete dát 1/4 lžičky strouhaného zázvoru do šálku velmi horké vody.
Při cestování zkuste kandovaný zázvor: 2,5 cm velké a 0,5 cm silná kostička obsahuje přibližně 500 mg zázvoru.
Při svalových bolestech: Vetřete do bolestivých míst několik kapek zázvorového oleje smíchaného se lžičkou mandlového oleje (nebo jiného neutrálního oleje).
Zázvor a užívání: Velké dávky zázvoru na lačný žaludek mohou způsobit poruchy zažívaní, užívejte raději tobolky při jídle a dobře je zapijte vodou. K prevenci mořské nemoci je nejlépe užívat zázvor 3 až 4 hodiny před odjezdem a pak každé čtyři hodiny, pokus je zapotřebí. K prevenci pooperační nevolnosti začněte užívat zázvor den před operací, ale jen po konzultaci s lékařem. Zázvor - fakta a radyStaří Řekové hodnotili zázvor jako podpůrný prostředek pro trávení tak vysoko, že zázvor míchali do chleba a připravovali tak první zázvorový chlebíček.
Mnozí lidoví léčitelé doporučují ke zmírnění bolesti na prsou při nachlazení a chřipce žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo lžíci medu s vymačkanou šťávou z kořene zázvoru.Vedlejší účinky zázvoru
Zázvor je velmi bezpečný jako potravinový doplněk tak i jako čaj popřípadě limonáda, z tohoto důvodu nemá žádné vedlejší účinky, jen ve vzácných případech může příležitostně vyvolat poruchy trávení.Při používaní zázvoru pozor na
Asi 250 mg zázvoru čtyřikrát denně utiší ranní nevolnost v prvních třech dnech měsících těhotenství, vyšší dávky však musí být pod lékařskou kontrolou. Pacienti léčení chemoterapií by neměli užívat zázvor nalačno, protože dráždí žaludeční sliznici. Máte-li zdravotní problémy poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem.

 

Zpět