Rajče jedlé

15.12.2008 17:08

Rajče jedlé - Solanum lycopersicum - Má silné antibakteriální a vitamínové účinky. Sbírají se zralé plody, které působí močopudně, projímavě a antitoxicky. Jsou výborným prostředkem při odtučňovacích kůrách, a vhodným prostředkem při zácpě, ledvinových a srdečních chorobách, poruchy trávení, avitaminózy a látkové přeměny. Působí protiskleroticky a v kombinaci s pohankou léčí křečové žíly, hemeroidy a zlepšuje stav cév a kapilár, působí antibioticky, zlepšují trávení, činnost žaludku a střev, zlepšují krvetvorbu a mají vliv na tvorbu hemoglobinu. Jsou vhodnou potravou pro diabetiky. Působí jako nezávislý ochranný faktor u rakoviny prostaty a chrání před rakovinou žaludku a plic. Užívá se nejlépe čerstvá šťáva asi 3,5 dcl.denně. Nať se dá použít do osvěžující koupele a k  odpuzení hmyzu. Rajčata se hojně používají v kosmetice jako obklady na unavenou a povadlou pokožku. Zhoršují dnu a revmatická onemocnění všeho druhu.Na hnisající rány, vyrážky apod. potírat rozkrojeným plodem.

Zpět