Ostružiník křovinný

15.12.2008 16:57

Ostružiník křovinný - Rubus fructicosus - Droga má svíravou chuť a obsahuje zejména tříslovinu, flavon, stopy silice a organické látky, sbírá se v letních měsících mladé lístky, když jsou nejkvalitnější. Kořen je svým obsahem pročišťovacích látek účinným prostředkem při onemocnění močových cest a ledvin, zbavuje organismus kaménků. Podporuje vylučování moči, pročišťuje krev, pomáhá při zánětu dutiny ústní a nosohltanu a při akutním i chronickém průjmu. Podává se při žaludečních obtížích a kašli, ulevuje při střevním kataru, vykašlávání krve, žaludeční krvácení, při zvýšené dráždivosti, nespavosti a kolitidách.Koncentrát ze šťávy snižuje výskyt rakoviny. Používá se i ke koupelím při kožních neduzích a špatně se hojících ran a ke kloktání. Plody z nichž se připravuje sirup a šťáva, obsahují organické kyseliny, anthokyan, sliz, vitamíny C a B, soli hořčíku a vápníku, pektin a cukr.

Zpět