N

17.12.2008 14:16

Nadýmání, křeče, nechutenství a vysoký krevní tlak-Meduňka.-sbírá se nať. 2 lžičky drogy na 1/4 L vroucí vody, 15 min louhovat. Nálev pijeme při obtížích

Nachlazení.-po 1 lžíci lipový květ- malinové listy- list jahodníku nebo podbělu-1 dávka. Přelijeme 4dcl. vroucí vody, 15 min louhovat a scedit. Pije se s medem před spaním / i na kloktání /.

Nachlazení.-lipový květ- list maliníku- list jahodníku stejným dílem. 3 lžičky na šálek vroucí vody, 15-20 min louhovat, přisladit medem.

Nachlazení, horečce a bolestech zad.-benedikt- máta peprná- černý bez- zázvor- ve směsi  2 lžičky směsi na 1/4 L vroucí vody,10 min ustát, pije se vlažný 1 šálek denně.

Na uklidnění nervů a proti migréně.-vachta trojlistá- kozlíkový kořen- máta peprná- stejné díly. Po 1 lžičce z každé drogy/1/3 L vroucí vody, 10 min.odstát .Pije se po lžících 2 šálky denně.

Na jarní únavu.-mateřídouška 25- heřmánek 25- mařinka vonná 15- maceška 15- dílů ve směsi.  1 lžička směsi na šálek vroucí vody, 10 min louhovat. Pít po malých doušcích 3x denně.

Nebo-šťáva z rakytníku řešetlákového, užívat 1 lžíci 2-3x denně.

Na dobrou náladu.-nať dobromysle- nať mateřídoušky- listu šalvěje- máty peprné- stejným dílem. 2 lžičky směsi na 1/4 L vroucí vody, 15 min louhovat. Pije se podle potřeby.

Na pocení.-list máty peprné 25- květ bezu 20- heřmánek 25- lipový květ 30 g ve směsi

Nebo.-květ bezu 25- lipový květ 25- devětsil 20- bedrník 30- všedobr horní 20- g ve směsi. 2 lžíce směsi na 1/2 L vroucí vody, ustát a přecedit. Pijí se 2-3 šálky pokud možno horké.

Na neurózu a uklidnění.-dobromysl- mateřídouška- šalvěj- máta peprná, stejným dílem. 2 lžičky směsi na šálek vroucí vody, 10 min louhovat, pije se 2x denně.

Na nervové podráždění.-chmel 30- meduňka 20- heřmánek 20 g ve směsi.

Nebo-chmel 20- kozlík lékařský- máta peprná- meduňka stejným dílem ve směsi.1 lžička směsi na šálek vroucí vody, pije se šálek před spaním.

Na spaní.-meduňka- andělika- mařinka vonná- levandule- pelyněk černobýl- stejným dílem.1 lžíce směsi nechat přejít varem, ustát 15-20 min a vypít před ulehnutím.

Nebo-tymián- mateřídouška- majoránka- dobromysl- stejným dílem, příprava je stejná.

Na neduhy zažívání.-semeno kmínu- heřmánek.

Nebo –kmín- meduňka- máta peprná stejné díly. 2 lžičky směsi na 2 dcl vroucí vody, 15 min louhovat, pije se po doušcích vlažný.

Na zklidnění, nespavost a úzkost.-kůra vrby- květ měsíčku- nať meduňky 3- kořen kozlíku- nať třezalky 2- mateřídoušky a chmelu po 1 dílu ve směsi. 1 lžička směsi na šálek vroucí vody ,pije se jednu hodinu před spaním.

Na rekonvalescenci.-čištění-nať yzopu- plod ovsa 3- nať řepíku 2- kořen omanu- list černého rybízu- nať přesličky po 1 dílu. 1 lžíce směsi na šálek 2x denně.

Na ženské problémy.-kontryhel- mochna husí- kopretina- řimbaba- řebříček. Pít samostatně nebo ve směsi, střídat byliny.

Nedostatek bílých krvinek.-nať přesličky 3- nať třezalky 1- květ hluchavky 1 díl.1 lžíce směsi 2x denně.

Neplodnost.-nať řebříčku 2- květ červeného jetele- nať třezalky- kořen pampelišky- nať kopřivy- nať kontryhelu po 1 dílu. 3 lžíce směsi na 3/4 L vody- popíjí se po celý den z termosky.

Nepravidelnou menstruaci a čištění krve-Kontryhel.-sbírá se květní nať i list. 2 lžičky drogy na šálek vroucí vody, 10 min ustát a scedit, pije se 2x denně neslazený.

Nervová vyčerpanost.-kořen anděliky 2- nať třezalky- dobromysle- květ petrklíče  1 díl ve směsi. 1 lžíce směsi na šálek 2x denně.

Nespavost a žaludeční potíže-Kopr.- 2 lžičky drcených nažek/na hrníček vařící vody. 10 min nechat louhovat. Pije se vlažný , při nespavosti šálek před spaním.

Nebo-semeno kopru- fenyklu- kmínu- anýzu, máty peprné a heřmánku- vše stejným dílem. 2 lžičky směsi/šálek vařící vody- 10 min nechat ustát.

Neuralgické problémy.-dobromysl- 1 lžička drogy na šálek nálevu, užívá se 2x denně

Zpět