Máta peprná

15.12.2008 16:51

Máta peprná - Máta citrónová - Mentha piperita - (balšám). Jsou to nenáročné rostliny, které se dají pěstovat i v květináči. Kvete od července do září, listy a nať se sbírají krátce před rozkvětem za příznivého počasí. Nať se odřezává asi 10cm nad zemí, listy se zdrhují a ihned suší, obsahují silici s hlavní součástí mentolem a dalšími složkami, dále třísloviny a hořčiny. Středověké herbáře uvádějí, že posiluje žaludek, vzbuzuje chuť k jídlu a je vhodná při slabosti. Pravidelné užívání dodává pleti zdravou barvu. Také vyhání bolest z hlavy, rozehřívá tělo, zbavuje nachlazení a čaj oslazený medem odnímá hučení v uších. Užívá se jako antiseptický prostředek při nachlazení, i uklidňující lék při neuralgických bolestech, melisa otevírá mozkové ucpávky, čistí cévy, uklidňuje při úzkostech a strachu. Máta snižuje křeče zvláště zažívacího traktu, léčí koliky jater, ledvin a žaludku, zahání nevolnost a mořskou nemoc. Je běžným léčivem proti rýmě a chorobám dýchacích cest a plynatosti, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a sekreci žluče, ovlivňuje činnost slinivky břišní. Má svíravý a protizánětlivý vliv, obsažený mentol působí na prokrvení tkaniva, potlačuje a snižuje citlivost nervových zakončení. Dokonce byla doporučována jako erotický prostředek. Mátový odvar pomáhá při zánětu dásní, bolestech zubů a účinkuje i proti zápachu úst.

Zpět