Maliník

15.12.2008 16:42

Maliník - Rubus idaeus - Obsahuje asi 10% cukru, železo, měď, sodík, vlákninu, pektiny, organické kyseliny, vitamíny C,E,B1,B12,P, karoten, foliovou kyselinu, katechiny a flavonoidy. V léčitelství se užívají plody a listy sbírané v době květu - v červnu, hlavně při chudokrevnosti a nemocích zažívacího ústrojí, při ateroskleróze, ledvinových a jaterních nemocích a vysokém krevním tlaku. Obsahují fytoncidy, které ničí zlaté streptokoky, spory kvasinek a plísní. Plody se doporučují proti skleróze, chronickém revmatismu, ekzémech, cukrovce a pro vystřízlivění z opilosti. Z odvaru listů při akutních onemocněních horních cest dýchacích a růži. Čerstvé listy působí hojivě na rány a uhry, dřevnaté části se užívají při akutních, chronických a infekčních nemocích. Odvar je proti nachlazení a krčním nemocím ke kloktání. Plody jsou mírně močopudné a žlučopudné. Sirup z malin zředěný vodou je vhodný při horečnatých onemocněních. 2 lžičky řezaného listu povaříme 10 min.ve 1/4 L vody necháme 15 min.odstát a přecedíme. Pijí se 2 šálky denně při revmatických potížích, horečnatých onemocněních, při neduzích jater a ledvin.

Zpět