Kiwi

10.12.2008 17:33

 

Vyšlechtěné velkoplodé odrůdy kiwi vznikly na Novém Zélandě, odtud jejich obchodní název. Ale vlastní původ mají ve východní Asii, v Číně. Odtud botanický název Actinidia chinensis, aktinidie čínská. Jsou to plody dřevité liány, bobule vejčitého nebo i téměř kulovitého tvaru, které dosahují hmotnosti až 150 g. Dnes se některé odrůdy pěstují ve Francii, na jižním Slovensku a jižní Moravě. Nový Zéland a Čína jich pěstuje nejvíce.

Nemají sice lákavý vzhled, lákavá je ale jejich chuť a biologická hodnota. Při nákupu vybíráme zralé, nepříliš tvrdé plody, neotlačené a nerozměklé. Oloupeme je ostrým nožem a krájíme, pojídáme i s drobnými semeny. Nejlepší jsou čerstvé nebo v ovocných salátech, ale dáváme je i do všech moučníků a dezertů. Skvělá je také zavařenina ze směsi kiwi a angreštu nebo hrušek. Zelená dužnina s výraznou kresbou je značně bohatá vitamínem C - 300 - 500 mg ve 100 g (10x více než citrusy).

 

Zpět