Kakao pomáhá předcházet cévním chorobám

10.12.2008 15:37

Šálek kakaa denně začnou brzy lékaři zřejmě doporučovat v rámci prevence srdečně-cévních chorob zvláště u diabetiků. Podle německých odborníků totiž speciální typ tohoto nápoje bohatý na flavanoly podporuje zdravou funkci cévního systému.

Odborníci z univerzitní kliniky v Cáchách předepsali skupince pacientů tři šálky kakaa denně, které museli dobrovolníci popíjet po dobu jednoho měsíce. Po tomto období bylo vyšetřením prokázáno, že u všech jedinců došlo k výraznému zlepšení funkce tepen.

Flavanoly jsou přirozenou součástí celé řady rostlin, velké množství se jich vyskytuje v čaji, červeném víně, ovoci a zelenině. V lidském těle tyto sloučeniny fungují jako výkonné antioxidanty.

Mezi osoby vysoce rizikové z hlediska rozvoje kardiovaskulárních chorob patří právě diabetici. Němečtí experti však tvrdí, že právě jim by kakao mohlo pomoci předcházet řadě komplikací oběhového systému a hrozícímu infarktu či mrtvici.

Flavanoly v lidském těle zvyšuje produkci oxidů dusíku, které dokáží tepny uvolňovat. Němečtí vědci však tvrdí, že není možné nahradit jejich typ kakaa konzumací běžné čokolády, protože v tom případě se kýžený výsledek nedostaví. Kakao používané ve studii se nedá běžně sehnat, obsah flavanolů v něm byl mnohonásobně vyšší než u těch druhů, které se používají k výrobě cukrovinek a nápojů.

 

Zpět