Biorytmus vnitřních orgánů

18.12.2008 13:47

Jakákoliv léčba a podávání léků by se mělo uskutečňovat právě v době biorytmu postiženého vnitřního orgánu, aby byla co nejúčinnější.

 

 

23 – 01 hod. 

Je tento čas ovládán dráhou žlučníku, orgánu,který má velký vliv na psychiku člověka. V této době také bývají největší žlučníkové obtíže, zejména po vydatném a tučném jídle a alkoholu. Rovněž v tuto dobu bývají nejintenzivnější sny. Ledviny a nadledvinky mají minimální činnost.

 

01 – 03 hod. 

V tuto dobu dosahují nejvyšší aktivity játra. Hladina růstového hormonu dosahuje nejvyšších hodnot. Člověk má velmi nízký tlak, pomalý dech a puls. Lidé s jaterními problémy a migrénou se v této době probouzejí.

 

03 – 05 hod. 

Koloběh začíná meridiánem plic, kdy vrcholí jejich práce. Je minimální činnost vegetativního systému v hrudníku a v břišní dutině, krevní tlak je nejnižší, tělesná aktivita na minimu, ale sluch se zbystřuje. Právě v tuto dobu mívají astmatici nejčastěji stavy dušnosti, jsou rovněž ohroženi lidé s pokročilou arteriosklerózou, nebo se u nich zvyšuje riziko cévní příhody. Psychicky rozladění jedinci dosahují svého maxima úzkostné a depresivní projevy právě v ranních hodinách, proto je nejvíce sebevražd právě ráno.

 

05 – 07 hod. 

Vrcholí funkce tlustého střeva a právě naopak činnost žlučníku a tenkého střeva je minimální. Krevní tlak stoupá s prokrvením všech orgánů a mozku. Imunita těla je značně vysoká, hladina mužských pohlavních orgánů dosahují svého maxima. Nejméně energie dosahuje dráha močového měchýře, příznaky ledvinové nedostatečnosti se projevují právě v tuto dobu. Je čas na vyprazdňování tlustého střeva.

 

07 – 09 hod. 

V tuto dobu vrcholí činnost dráhy žaludku - je čas se nasnídat. Stoupá psychická a srdeční aktivita, zvyšuje se duševní koncentrace. Je minimální činnost jater, dochází k perfektnímu trávení uhlohydrátů měnících se spíše na energii než na tuky. Citlivost na bolest je nejnižší, aktivita srdce roste.

 

09 – 11 hod. 

Vrcholí funkce slinivky a sleziny a tím i zažívání. Organizmus využívá dodaných živin a umožňuje maximální duševní a fyzickou činnost, je to špička dopolední aktivity. Minimálně pracují plíce, snižuje se citlivost na bolest, srdce jede naplno.

 

11 – 13 hod. 

Srdeční aktivita je v maximu, krevní oběh má nejvyšší hodnoty. Minimální činnost má tlusté střevo. Játra omezují svou činnost, dostavuje se mírná únava. Pro onemocnění srdce je kritické dopoledne a poledne, kdy se mohou objevovat syndromy z nadbytku a docházet k srdečním příhodám, při čemž se zvyšuje riziko trombu uvnitř cévy

 

13 – 15 hod

V plné funkci je meridián tenkého střeva. Minimální aktivitu má žaludek a játra .Tělesná energie klesá, dochází k únavě a potřebě spánku. Smyslové orgány a psychická křivka jsou na vysoké úrovni.

 

15 – 17 hod. 

Nejvíce energie má dráha močového měchýře. Nadbytečná energie v této oblasti se může projevit jako ztuhlost a bolest v kříži a to až do sedmé hodiny večer. U některých lidí se přechodně zvyšuje hladina cukru v krvi. Slezina a slinivka mají minimální činnost. Organismus velmi dobře reaguje na tělesnou teplotu a tělesná aktivita stoupá.

 

17 – 19 hod. 

Tělu vládne dráha ledvin /nadledvinek/, fyzické tělo a duch dosahuje druhého vrcholu výkonnosti a aktivity. Klesá citlivost na bolest a podněty, probíhá nejintenzivnější výměna vzduchu v plicích. Minimální činnost má srdce, pracovní schopnost je dobrá.

 

19 – 21 hod. 

Tuto dráhu ovládá perikardu /osrdečník - oběhový systém/. Minimální činnost má tenké střevo, stoupá krevní tlak. Paměť funguje velmi dobře a schopnost těla odbourávat alkohol je nejvyšší. U alergiků může dojít k reakcím, protože počty bílých krvinek jsou nejvyšší.

 

21 – 23 hod. 

Vládne dráha trojitého ohřívače /vegetativní systém/, začínají stoupat hladiny některých hormonů v krevním séru. Vrcholí regulace v hrudníku a v břišní dutině. Nastává pokles krevního tlaku a teploty, zvyšuje se počet bílých krvinek až na 12 tisíc na 1 cm3. Organismus likviduje nežádoucí látky a kalorie. Psychika se uklidňuje a připravuje se k odpočinku.

 


Žlučník 23 – 01 hod Žaludek 07 – 09 hod Moč.měchýř 15 – 17 hod
Játra 01 - 03 hod Slezina 09 - 11 hod Ledviny 17 – 19 hod
Plíce 03 - 05 hod Srdce 11 - 13 hod Oběh 19 – 21 hod
Tráčník 05 - 07 hod Tenké střevo 13 - 15 hod Tří ohňů 21 – 23 hod

 

Zpět