Banány

10.12.2008 17:10

Je to dietní ovoce s velkou energetickou hodnotou asi 355 kJ/100 g dužniny. Málokdo ví, že existuje skupina zeleninových škrobnatých banánovníků, tzv. plantejny (Musa paradisiaca). Vařené nahrazují brambory.

 

Pro nás je rozhodující skupina ovocných banánovníků (Musa sapientium a M. chinensis) s jedlými plody (jsou to bobule) v čerstvém stavu. Mají až 25% sacharidů, hlavně sacharózu, fruktózu a glukózu. Vitaminózní hodnota není zvlášť vysoká: mají ve 100 g 10 - 15 mg vitamínu C, ale poměrně mnoho vitamínu B6 a více provitamínu A. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, z minerálních látek mají mnoho draslíku a hořčíku, dále fosforu a železa, méně vápníku, něco zinku a dalších složek. Banánovník je vytrvalá bylina s nepravým kmenem až 10 m vysokým.

Banány používáme ve studené i teplé kuchyni, v salátech, pohárech, opečené s karamelem a šlehačkou, smažené v těstíčku. Ve větší míře poškozují lymfatický systém a poškozují krvetvorbu. V kombinaci s mlékem je ale vhodné pro lidi, kteří chtějí přibrat.

 

Zpět